Pączki z ziemniaków.

.
Pączki z ziemniaków
Zaczyn:
- 50 g świeżych drożdży.
_ 4 łyżki cukru,
- 300 ml ciepłego mleka,
- 3 łyżki mąki.
Ciasto:
- ok. 70-75 dag mąki tortowej
- 20 dag ugotowanyoh ziemniakow,
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
-2 łyżki cukru waniliowego,
- 12 dag stopionego masła.
- konfitura, cukier puder do posypania.
Zrób zaczyn - w misce, rozkrusz drożdże. wsyp cukier i poczekaj aż drożdże się rozpuszczą. Potem wlej ciepłe mleko dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj by nie było grudek.
Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie ubij jajko z żołtkami do białości.Miksując dodawaj stopniowo przeciśnięte przez praskę ziemniaki.
Do naczynia w którym będziesz wyrabiać ciasto na pączki wsyp ok. 50 dag przesianej mąki, cukier wanilinowy. dodaj zaczyn oraz masę jajeczno- ziemniaczaną i zacznij wyrabiać ciasto,
dolewając co jakiś czas roztopione i przestudzone masło oraz dosypując pozostała mąkę. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia oraz dłoni. Naczynie z ciastem
przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. by wyrosło. Potem przełóż je na posypany mąką blat. podziel na 3 części i każdą rozwałkuj na placek o grubości 2 cm.
Wykrawaj szklanką krążki, na każdy nałóż konfiturę, zlep w kulkę i porozkładaj pączki na ściereczce. by ładnie wyrosty W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej lub smalec i smaż pączki
z każdej strony. aż ładnie się zrumienią. Usmażone wyłóż na papierowy ręcznik. by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.A gdy przestygną posyp cukrem pudrem.
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem